On ens trobem?

 

Ens trobem a la Palma d'Ebre, comarca de la Ribera d'Ebre i província de Tarragona.

Un poble ple de cultura i tradicions. Des de les seves festes fins a la seva gastronomia la Palma d’Ebre és un lloc on tothom es sent atrapat des de el primer moment.

Caldria destacar, en l’apartat de festes majors  podem trobar la de Sta. Caterina i la de la mare de Déu de l’Assumpció de Maria, a l’abril i a l’agost respectivament.

Dos festes tradicionalment locals i de força interès són Sant Isidre i Sant Cristòfol.

Per al primer és tradició per part de la cooperativa de pagar uns grans aperitius a tot el poble, com també, ball i alguna actuació, és un dia molt bonic i especial per celebrar la diada del pagès. I Sant Cristòfol on es fa una missa a la plaça tot seguit de la benedicció de tots el vehicles que un a un van desfilant per davant de les caterines que els obsequia amb un brot d’espígol i un clavell,  juntament amb algun petit detall per part de la junta de la recreativa, i per la tarda sopar i ball popular per a tots els assistents.

La Setmana Santa és una de les més lluïdes, ja que compta amb la participació del grup d’armats de la Palma d’Ebre, que juntament amb les imatges i els nens i nenes que es vesteixen ( apostolets, d’angelets, pendons,etc) i altres figures representatives de la Setmana Santa, fa que les processons siguin més concorregudes. Acabant el diumenge de Pasqua amb la  processó de l’encontre.

En gastronomia, podem dir que es conserva el menjar de cassoleta, són populars les escudelles, olles barrejades, xulles, canalons, i rostits i bones postres com els corassons, barretets, coques de cabell d’àngel... i les famoses mones de pasqua difícils de trobar en cap lloc de tant bones. Tot això es possible a que contem amb el millor oli del món.

Pels qui volen fer turisme, els hi podem dir que poden trobar una església romànica del segle XII en molt bon estat de conservació, i on actualment s’hi celebren els actes religiosos degut a les obres de rehabilitació de l’església parroquial, Nostra Senyora de l’Assumpció. També podem gaudir d’un pi centenari que vigila la vila des de dalt d’un turó, és el Pil Pino, com l’anomenem col·loquialment al poble. És tracta d’un pi que ha estat considerat arbre monumental de Catalunya degut a la seva amplada. La Font Vella un altre indret històric d’origen musulmà del segle XI, on hi construïren unes arcades per defensar-la de les barrancades en èpoques de pluges, també de les ventades i el sol, on els nostres avantpassats hi anaven a buscar l’aigua amb càntirs. Actualment l’Ajuntament hi ha habilitat una zona d’esbarjo per a jugar a la petanca.

També des de fa uns anys podem contar amb un embassament, que amb l’aigua provinent del riu Montsant, permet regar els nostres camps i fa que les nostres collites millorin.

Aquest ventall de cultura i tradicions ens ha permès elaborar una revista d’àmbit local, que des de fa 16 anys porta l’actualitat del nostre poble a tots els veïns i als que per un motiu o altre se senten vinculats a la nostra població.